tiistai 15. kesäkuuta 2010

Juhlamenu

Meidän uusi perheenjäsen syntyi toukokuun puolivälin paikkeilla. Neidille pidettiin pienet nimenantojuhlat viikonloppuna. Juhlat olivat kotona ja valmistelin juhlia itse lasten ja vaihto-oppilaan kanssa. Leivoin tuotteet sekä tavallisena että gluteenittomana. Olin ainoa keliaatikko, joten gluteenittomia tuotteita ei tarvinnut montaa. Suunnittelin sellaisen menun, että pystyin tekemään valmisteluja pikkuhiljaa - ja itse juhlapäivälle jäi vain salaatintekoa, pöytien kattamista, ruokien esillelaittamista ja kakun täyttäminen.

Menu sisälsi:

Broilerisalaattia
Savukala-tuorejuustosalaattia
Lohi- ja peruna-pekonikukkosia
Juustosarvia
Cocktail-piirakoita (paistovalmiita) ja munavoita
Lihapullia ja nakkeja (lapsia ajatellen)

Brita-kakkua
Juustoleipää ja lakkahilloa
Pikkuleipiä

Broilerisalaattiin tuli grillattua broileria, ananaspaloja, aurajuustoa ja erilaisia salaattilajeja. Savukalasalaattiin tuli savukalaa (siikaa ja lohta), melonia, tuorekurkkua, leipäjuustokuutioita, ruohosipulia ja erilaisia salaattilajeja. Salaattikastikkeet ostin valmiina - perinteistä punaista broilerille ja sinappisen salaattikastikkeen kalalle.

Pyöreitä lohi- ja perunakukkosia tein gluteenittomien karjalanpiirakoiden taikinaan. Tein taikinasta samanlaisia ympyröitä kuten karjalanpiirakoihinkin, vain hieman paksumpia. Lohikukkosiin leikkasin tuoreesta lohesta siivuja, laitoin kuoriympyrän keskelle, pyöräytin myllystä suolaa ja rypytin reunat. Peruna-pekonikukkosiin kuorin ja viipaloin jauhoisia perunoita ja leikkasin valmiita pekoniviipaleita kolmeen osaan. Ladoin peruna- ja pekoniviipaleita pari kerrosta kuoren päälle ja pyöräytin myllystä suolaa ja mustapippuria väliin ja rypytin reunat. Paistoin +225'C kunnes täytteet olivat kypsiä. Peruna-pekoni-kukkoset kypsyvät aika hitaasti, joten perunoita voisi esikypsyttää esim. mikrossa. Lopusta kuoritaikinasta tein itselleni muutaman riisipiirakan. Meidän neiti leipoi rukiiset kukkoset =).

Juustosarvet eivät onnistuneet tällä kertaa gluteenittomana - vehnäisenä kylläkin. Gluteenittomasta taikinasta tuli liian kovaa rullattavaksi, joten leivoin taikinan levyksi ja juustoraastetta päälle. Leikkasin paistetun levyn ruuduiksi. Kehittelen reseptiä paremmaksi ja julkaisen blogissa tuonnempana =). Pikkuleivät ostin tällä kertaa valmiina =).



Brita-kakun resepti:

250 g voita
2 dl sokeria
4 keltuaista
2 dl maitoa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
4 tl leivinjauhetta
0,5 tl ksantaania

Voi ja sokeri vaahdotetaan, keltuaiset vatkataan vaahtoon yksitellen, kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään vaahtoon maidon kanssa vuorotellen. Taikina levitellään isolle uunipellille (60 cm leveän uunin pelti) leivinpaperin päälle.

Taikinan päälle tuleva marenki:
4 valkuaista vaahdotetaan kovaksi, johon lisätään koko ajan vatkaten
3 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Valkuaisvaahto on silloin kovaa, kun se pysyy vatkauskulhossa, vaikka kulhon kallistaa ylösalaisin. Tätä pitää kokeilla tietenkin varovasti, ettei vaahto tipahda lattialle =). Marenki levitetään taikinan päälle pellille ja koko systeemi paistetaan +200'C 13-14 min, kunnes marenki on saanut väriä eikä näytä enää raa'alta.

Kakkulevy laitetaan puoliksi keskeltä. (Leivinpaperin saa näppärästi pois kakkulevystä laittamalla levyt joksikin aikaa pakastimeen - kiitos Anne-kälylle vinkistä!) Toisen puolikkaan päälle viipaloidaan banaania ja banaanien päälle laitetaan vaahdotettua sokerilla ja vanilliinisokerilla maustettua vispikermaa 2 dl. Täyttämätön puolikas kakkulevystä nostetaan vaahdon päälle ja kakku on valmis! Koristeeksi kakkuun laitoin 3 vaalenpunaista ruusua ja muutaman ruusunlehden.

Brita-kakku on siitä mukava, että kakkulevyt voi pakastaa vierasvaraksi. Levyt sulaa nopeasti eikä täyttäminenkään vie kauaa - koristelua ei välttämättä tarvita. Eli nopea ja helppo kakku yllätysvieraiden varalle!

Juhlat onnistuivat hyvin ja ruokaa oli riittävästi!