tiistai 22. helmikuuta 2011

Nyt se onnistui - pulla!

Olen tämän vuoden puolella alkanut leipomaan pullaa enemmän,ja tietenkin minun on pitänyt kokeilla myös gluteenittoman pullan leivontaa. Ensimmäisistä pullista voi sanoa, että "ei mennyt niinkuin Strömsössä"...

Edellisellä kerralla leipoessani ehdin aloittaa taikinan tekoa, mutta kesken jauhojen lisäämisen pitikin pitää taukoa vauvan vaatimuksesta. Ja tämä tauko taisi olla se mullistava tekijä pullataikinan onnistumisen suhteen. Tein mielenkiintoisen havainnon: gluteenitonta jauhoseoksesta (Sunnuntai) leivottaessa taikinaa kannattaa seisottaa, jolloin jauhot turpoavat. Näin jauhoja tarvitaan vähemmän, eikä pullasta tule krokettipalloa.

Tänään leivoin tavallista pullaa tilaukseen, joten teinpä ensin myös gluteenitonta pullaa. Ja nyt voin sanoa todella onnistuneeni!

5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
2 dl hienoja riisijauhoja (Risenta)
7 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
2 pss kuivahiivaa

Maito, psyllium, suola, sokeri ja kardemumma sekoitetaan keskenään. Lisätään kananmunat. Riisijauhot, kuivahiiva ja puolet jauhoseoksesta sekoitetaan keskenään ja lisätään nesteseokseen vatkaten. (Pallovatkain on aikas kätevä hiivataikinoiden tekoon.) Seoksen annetaan turvota 10-15 min. jonka jälkeen loput jauhoseoksesta lisätään taikinaan. Ja sitten leipomaan =). HUOM! Sunnuntain gluteeniton jauhoseos ei ole luontaisesti gluteeniton, eikä välttämättä sovellu kaikille keliaakikoille.

Taikinasta tulee sen verran löysä, että sitä voi annostella ruokalusikalla. Taikina on löysyydestään riippumatta kuitenkin käsin leivottavaa. Jauhotin kädet jauhoseoksella ja otin taikinasta sopivan kokoisen palleron lusikalla. Pyöritin taikinan palloksi käsissä ja laitoin leivinpaperin päälle uunipellille. Huomasin, että melkeinpä jokaisen pullan kohdalla saa jauhottaa käsiä lisää. Kohotin pullat, voitelin kananmunalla ja ripottelin päälle raesokeria. Paistoin pullat +200'C kunnes olivat sopivan värisiä, ehkäpä 10 min.

Olipas ihanaa saada aivan oikean pullan näköisiä ja makuisia pullia! Tätä päivää on odotettu!!


keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Gluteeniton burrito

Meidän lapset rakastaa burritoja, joten niitä saa tehdä silloin tällöin. Prismasta löytyy gluteenittomia tortilloja, mutta olen käyttänyt Moilasen Flat Bread-rieskoja tehdessäni itselleni burriton - löytyy lähikaupan pakastekaapista.

Tortilla-"lettuja" voisi tehdä itsekin maissijauhosta (perunajauhoa muistuttava jauhon rakenne, esim. Risenta):

4,75 dl maissijauhoja
3 dl kuumaa vettä

Ainekset sekoitetaan keskenään ja vaivataan taikinaksi. Taikina kääräistään tiukasti kelmuun ja annetaan levätä 30 min. Taikinasta tehdään golf-pallon kokoisia palloja, jotka kaulitaan ohuiksi letuiksi. Letut paistetaan kuumalla paistinpannulla ½ minuuttia puoleltaan.

Täytteeksi:
400 g jauhelihaa + 1 pss Fajitas-maustetta (Santa Maria)
1 prk Kidney-papuja (suola- tai chililiemessä)

Valutan ja huuhdon pavut ja laitan lämpiämään valmiin jauhelihan kanssa samalle pannulle - toiseen reunaan lihan ja toiseen pavut.

3 dl keitettyä riisiä (Basmati tai Jasmin)
tuoresalaattia (salaattia, tomaattia ja tuorekurkkua)
guagamolea ja salsaa - löytyy TexMex-hyllystä
(kermaviiliä)

Lämpimän tortilla-letun/rieskan päälle ladotaan täytettä oman maun mukaan. Letun alareuna taitetaan täytteen päälle ja sivut päälle. Rieskaa täyttäessäni täytettä tulee aina niin paljon, etten voi tehdä "virallista" taittelua, vaan käännän vain sivut täytteen päälle =). Ja sittenpä burrito onkin valmis syötäväksi! Syömisen helpottamiseksi burriton voi kääräistä alumiinifolioon, jolloin syöminen on paljon siistinpää =)