tiistai 9. heinäkuuta 2013

Jääkaapin ja pakastimen aarteita

Jääkaapista löytyi litra maustamatonta jogurttia, josta oli päiväys mennyt viikko sitten. Purkkia ei oltu avattu, joten se oli vielä aivan käyttökelpoista. Mietin, mihin saisin käytettyä niin paljon jogurttia, ja aloin selaamaan reseptejä vanhoista vihkoista. Ja löytyihän sieltä käyttökelpoisia ohjeita.

Päätin kokeilla Tampion Antin mustikkapiirakan ohjetta raparperilla sitä kun nyt on runsaasti kasvimaalla leikattavissa.

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl gluteenittomia jauhoja
0,5 tl ksantaania
2 tl leivinjauhetta

Pehmeä voi ja sokeri vaahdotetaan, vaahtoon lisätään kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Kuivat aineet mitataan erilliseen astiaan ja sekoitetaan keskenään; lisätään vaahtoon. Taikina levitetään leivinpaperin päälle uunipellille. (Olen ostanut kierrätyskeskuksesta 50 cm:n uunin uunipeltejä piirakoita varten, sillä ne ovat paremman kokoisia.)

Pesin ja viipaloin 5 raparperinvartta, levitin ne taikinan päälle. Raparperiviipaleiden päälle laitoin jogurttikastikkeen, johon sekoitin:

4 dl maustamatonta jogurttia
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1-2 dl sokeria

Ja sitten koko herkku uuniin +200*C puolisen tuntia.












Samoilla lämpimillä tein myös mustikkapiirakan:

8 dl gluteenittomia jauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl sokeria
250 g pehmeää voita

Ainekset mitataan kulhoon ja sekoitetaan muruksi sähkövatkaimella. Muruseoksesta otetaan 1/3 erilliseen kuppiin. 2/3 muruun lisätään:

2 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna

Seos levitetään leivinpaperin päälle uunipellille. Pohjan päälle laitetaan 5 dl mustikoita ja 1/3 muruseosta. Piirakkaan paistetaan +200*C puolisen tuntia. Hyvää vaniljajäätelön kanssa!



Ei kommentteja: