lauantai 25. toukokuuta 2013

Gluteenittomia kastikkeita

Kastikkeet herättävät monesti ihmetystä, miten keliaakikolle tehdään kastike. Teen kastikkeet suurustamalla eli kypsennän kastikkeeseen tulevan lihan tai kalan, lisään mausteet ja nesteen, ja lopuksi suurustan. Suurustamiseen käytän jauho-vesiseosta (perunajauhoja, gluteenitonta jauhoseosta) tai Maizenan suurusteita. En ole koskaan kokeillut tehdä kastiketta rasvasuurustuksella. Luulenpa, että gluteeniton jauho sakenisi kuumassa rasvassa, muttei ruskistuisi... Pitänee kokeilla joku päivä :)

Meidän perheessä syödään eniten pastakastikkeita ja yleisin on tomaatti-jauhelihakastike - lasten herkkua!

Ruskistan 
400 g jauhelihaa paistinpannulla, johon lisään 
1 tl suolaa, ripaus pippuria, 
1-2 tl oregano-basilikaseosta, 
noin 400 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa (säilykepurkki tai kartonkitölkki), purkillinen/tölkillinen vettä ja joskus hieman chilijauhetta, sipulia tai valkosipulia. 

Keittelen kastiketta sen aikaa, kun pastan keittämiseen menee. Juuri ennen tarjoamista lisään vesi-perunajauhoseosta (1-2 rkl perunajauhoja, 1 dl kylmää vettä) hyvin sekoittaen. Annan kastikkeen "pulpahtaa" eli kiehua sen verran, että se pulpahtaa kerran 2. Ja sitten kastike on valmis! Tarkastan vielä suolan, pitääkö lisätä. Parmesan-juusto antaa kivan maun pastaruoalle.

Kastikkeen makua voi muutella käyttämällä erilaisia mausteita tai valmiiksi maustettuja tomaattivalmisteita. Paseerattua ja murskattua tomaattia löytyy ainakin yrtti-, chili- ja valkosipulimaustettuna.

Possukastiketta teen Maizena-ruskea kastike-suurusteella. Ruskistan 400 g possunsuikaletta paistinpannulla, lisään 1 tl suolaa ja ripauksen pippuria. Lisään vettä (8-10 dl) ja ehkäpä sipulia, ja annan lihan hautua 2-3 h miedolla lämmöllä. Meidän perheessä tykätään todella kypsästä ja mureasta possusta, joten se pitää hauduttaa kunnolla ;). Kun liha on mureaa, nostan kastikkeen lämpötilaa, lisään Maizena-suurustetta suoraan purkista kaatamalla sen verran, että kastikkeesta tulee sopivan paksuista, ehkäpä 3 rkl. Maizenaa pitää keittää noin minuutti. Tarkistan suolan, ja kastike on valmis. Meidän perheessä possukastiketta syödään peruna- tai bataattimuusin kaverina.

Broilerikastikkeen teen kermaan ;). Kypsennän 300 g broileria paistinpannulla, lisään 1 tl suolaa, ripauksen musta-, valko- tai sitruunapippuria. Lisään 2 dl ruokakermaa (tavallista tai maustettua: kolme sipulia, kolme juustoa, kippari, kookos tms.) ja saman verran vettä. Joskus saatan laittaa koko nestemäärän kermana. Suurustamiseen käytän joko Maizena-vaalea kastike-suurustetta tai perunajauho-vesiseosta. Tarkistan suolan ja kastike on valmis. Jos teen broilerikastikkeen tavallisella ruokakermalla, laitan hieman valkosipulia ja tomaattipyrettä. Joskus teen jauheliha- tai lohisuikalekastikkeen tällä broilerikastikkeen ohjeella, ja sekin on hyvää. 

perjantai 10. toukokuuta 2013

Synttärijuhlat

Pienimmäinen täyttää huomenna 3 vuotta, ja tänään oli juhlat. Synttärisankari toivoi prinsessajuhlia ja kakkua,  jossa on kruunu. Minulla on ollut tapana toteuttaa lasten synttärikakkutoiveet, joten saamansa pitää :)


Leivoin kakun "peltikakkuna" eli tein 3 kakkulevyä pellillä. Käytin reseptinä vanhaa hyvää ohjetta eli mittasin raaka-aineet juomalasilla kananmunien määrän mukaan. Yhden pellillisen ohje:

4 kananmunaa lasiin mitattuna
sokeria lasiin mitattuna saman verran kuin kananmunia

Sokeri ja kananmunat vaahdotetaan kuohkeaksi vaahdoksi (vatkataan niin kauan, että taikinasta voi pyöräyttää vatkaimilla numero 8:n vaahdon päälle)

gluteenitonta jauhoseosta saman verran kuin kananmunia
1,5 tl leivinjauhetta

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siivilöidään vaahtoon, sekoitetaan vispilällä vatkaten vaahdon sekaan. Taikina levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja paistetaan uunissa +225'C 8-10 min.

Osan jauhoista voi korvata myös kaakaojauholla, jolloin levystä saa suklaan värisen.

Paistamisen jälkeen kakkulevy kumotaan toisen leivinpaperin päälle ja paistossa käytetty leivinpaperi irroitetaan. Levyjen annetaan jäähtyä.

Kun olin paistanut kaikki 3 kakkulevyä (2 vaaleaa ja 1 tumman) ja jäähdyttänyt ne, leikkasin ne isoa lautasta muottina käyttäen pyöreiksi. Laitoin täytteeksi mustikka-mansikka-vadelma-hilloa ja kermavaahtoa, kostutukseen käytin maitoa. Koska kakusta piti saada hieman pyöreä, tein ylimpään väliin "tuhdimman" vaahdon:

2 liivatelehteä
muutama ruokalusikallinen kuumaa vettä
1 dl hedelmäpommi-jogurttia
2 dl vispikermaa vaahdotettuna

Liivatteet liotetaan kylmässä vedessä 10 minuuttia, puristetaan kuivaksi ja liuotetaan kuumaan veteen. Liuos sekoitetaan jogurttiin ja lisätään kermavaahdoon koko ajan hyvin vatkaten. Seos laitetaan jääkaappiin hyytymään hetkeksi.

Päällystin kakun 4 dl vispikermaa vaahdotettuna ja 1 prk vaniljavaahtoa, maun mukaan sokeria.




Tein synttärijuhliin myös gluteenittoman kinkkupiirakan, jonka ohjeen sain eräältä tuttavaltani. Hän oli ottanut ohjeen Kotikokin sivuilta.

Piirakan pohja:

150 g pehmeää margariinia
4 dl gluteenitonta jauhoseosta
0,5 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 dl kylmä vettä

Margariini, gluteeniton jauhoseos, suola mitataan kulhoon ja nypitään murumaiseksi. Muruun lisätään  juustoraaste ja vesi, ja sekoitetaan taikinaksi. Taikina kaulitaan leivinpaperille pellille (40x40 cm) noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, pistellään haarukalla ja paistetaan +225'C 10 minuuttia

Täyte:

300-350 g kinkkua
1 paprika
1 purjo
1 prk ranskankermaa
2 dl kermaa
3 kananmunaa
0,5 tl suolaa
pippuria
4 dl juustoraastetta

Kinkku, paprika ja purjo kuutioidaan ja levitellään paistetun pohjalevyn päälle, loput ainekset sekoitetaan keskenään ja kaadetaan tasaisesti kuutioiden päälle. Paistetaan vielä 20 minuuttia.